Tule seuraamaan koiranäyttelyitä

Koiranäyttelyissä on mahdollisuus nähdä satoja eri rotuja saman katon alla. Tule näyttelykehän laidalle ihastelemaan suosikkirotujasi ja kannustamaan parhaat koirat voittoon.

Tervetuloa seuraamaan koiranäyttelyitä Koiramessuille!


Kuinka koiranäyttelyt etenevät?

Ensin koirat kilpailevat rotukehissä oman rotunsa kesken, ensin urokset ja sitten nartut. Rotunsa paras uros ja narttu kilpailevat vielä keskenään rotunsa parhaan koiran tittelistä.

Kun kaikista roduista on selvillä rotunsa paras koira, siirrytään ryhmäkilpailuihin. Rodut jaetaan kymmeneen FCI-ryhmään:

1. Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat)

2. Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat

3. Terrierit

4. Mäyräkoirat

5. Pystykorvat ja alkukantaiset koirat

6. Ajavat ja jäljestävät koirat

7. Kanakoirat

8. Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat

9. Seurakoirat ja kääpiökoirat

10. Vinttikoirat


Kaikki kymmenen ryhmää arvostellaan yksitellen areenalla. Kaikista ryhmään kuuluvista roduista tuomari valitsee neljä parasta koiraa. Jokaisen ryhmän voittaja jatkaa vielä kilpailua päivän parhaan koiran valintaan.

Roturyhmien lisäksi ryhmäkilpailuissa on omat finaalinsa myös veteraaneille ja kasvattajille. Päivän parhaan veteraanin tittelistä kilpailevat yli 8 vuotta täyttäneet veteraanit, jotka omassa rodussaan on valittu rodun parhaaksi veteraaniksi. Kasvattajaryhmässä taas kasvattaja kilpailee neljän saman rotuisen kasvattinsa muodostamalla ryhmällä ja rotukehistä iltapäivän finaaleihin lähetetään kunkin rodun sen päivän paras ryhmä. Veteraanien ja kasvattajien finaaleissa ei rotuja ole jaoteltu roturyhmiin vaan kaikki rodut kilpailevat yhdessä.

Kun kaikki ryhmäkilpailut on kilpailtu ja sijoitukset selvillä, kootaan areenalle vielä kaikki kymmenen roturyhmien voittajaa. Alkaa päivän huipennus, jossa kilpaillaan päivän kirkkaimmasta kruunusta eli näyttelyn parhaan koiran tittelistä Best in Show’sta

Muutaman tunnin aikana areenalla esiintyy jopa yli 800 koiraa, kun kaikki rotunsa parhaat koirat, veteraanit ja kasvattajaryhmien koirat lasketaan yhteen. Ryhmäkilpailut ovatkin näyttelyissä päivän huipennus, näyttelyn kruunu ja usein myös melkoinen spektaakkeli kaikkine upeine rotuineen.