Messukeskus Helsingfors 16. – 17.12.2023

Finlands största hundevenemang

Royal Canin logo Agria Eläinvakuutus logo

Finska Kennelklubben och Agria Eläinvakuutus premierade EHJÄ rf:s Ressu-verksamhet och Hypokoira ry

Finska Kennelklubbens hedersordförande Helena Suni och försäljningschef för Agria Eläinvakuutus Jan Waronen delade ut priserna på Arenan på den finska hundmässan Koiramessut.

Tiina Muros, koordinator för Ressu-verksamheten, tog emot priset på EHJÄ rf:s vägnar. Hypokoirat ry representerades av styrelseordförande Susanna Sipilä och labrador retrievern, hypohunden Hippu samt styrelseledamot Heidi Kauppinen och cockerspanieln, hypohunden Remi.

Ressu-verksamhet är professionellt styrd verksamhet, där stödpersonen med sin hund ger stöd till ett barn eller en ungdom. Stödet innebär närvaro, omtanke och tid som spenderas tillsammans. Hunden uppmuntrar till friluftsliv och erbjuder närhet på ett naturligt sätt.

Stödpersonen är en pålitlig vuxen, som i sitt givande uppdrag får dela med sig åt ett barn eller en ungdom av den glädje hunden tillför. Stödpersonens hund är van vid barn och bekantar sig gärna med nya människor. Hunden är frisk och välskött. Stödpersonerna och hundarna har valts noga till uppdraget, och stödpersonerna utbildas till uppdraget.

Ett barn eller en ungdom i åldern 7–17 år kan få en egen stödperson via sin socialarbetare. Både flickor och pojkar är med i verksamheten. Verksamheten är frivilligt för alla.

Hypohundar, som tränats och testats av Hypokoirat ry, fungerar som ett stöd för diabetikern i vardagen genom att markera förändringar i blodsockerbalansen. Med hjälp av sitt utmärkta luktsinne kan hunden känna lukten av blodsockerförändringar från diabetikerns hud.

Hunden kan tränas till att markera både låga och höga blodsockervärden för sin ägare. Hypohundar har konstaterats klara av att markera blodsockerväxlingar till och med innan diabetikern själv känner några symptom på för lågt blodsocker, dvs. hypoglykemi.

Genom att upptäcka och markera blodsockerförändringarna tillför hypohunden lättnad och trygghet till diabetikerns vardag. En hypohund kan exempelvis möjliggöra lugnare nattsömn och medföra trygghet för ett barn med diabetes som vistas några timmar ensam hemma efter skoldagen.

Foto: Jukka Pätynen

För mera information:

Kirsi Salmijärvi
avdelningschef, Finska Kennelklubben ry
kirsi.salmijarvi@kennelliitto.fi
09 8873 0237