Messukeskus Helsinki 2. – 4.12.2022

Suomen suurin koiratapahtuma

Royal Canin logo Agria Eläinvakuutus logo

Tuomari

Nieminen Antti

Kuva
Antti Nieminen

Olen erittäin kiitollinen siitä luottamuksesta, että olen tullut pyydetyksi arvostelemaan näyttelyynne. Toivon, että olosuhteet sallivat mahdollisimman monen osallistua tähän niin odotettuun tapahtumaan.

Ammatiltani olen arkkitehtiyrittäjä ja pyöritän pientä/keskisuurta arkkitehtitoimistoa Tampereella. Yrittäjänä olen toiminut lähes koko työurani ajan, n. 35 vuotta. Estetiikka ja rakenteellisuus ovat minulle kaikilla elämänaloilla kiehtovia ja tärkeitä asioita.

Maaseudun kasvattina koirat ja muut kotieläimet ovat olleet luonteva osa elämääni. Vaikka en juurikaan ole metsästänyt, oli ensimmäinen oma koirani suomenpystykorva. Tämä kansallisrotu on hieno koira.

Kahdeksankymmentäluvulla kiinnostuin belgianpaimenkoirista ja olin mukana valtakunnallisessa yhdistystoiminnassakin. Kovin tuloksellista ei kilpaurani ollut, mutta hyvin monipuolista elämänsisältöä koirat kuitenkin toivat. Elämä vei 90-luvun alussa asumaan ja töihin Sveitsiin. Siellä koiraharrastus jatkui mm. kasvatustyönä kennelnimellä Lemminkäinen.

Ulkomuototuomarikoulutuksen suoritin Sveitsissä ja sain pätevyyden vuonna 1997. Palattuamme Suomeen olin taas jonkin aikaa yhdistystoiminnassa aktiivisemmin mukana ja kasvatustyökin jatkui pienimuotoisesti. Aktiivisemmin aloin laajentamaan tuomarioikeuksiani vasta Vuodesta 2008 alkaen. Tavoitteenani ei koskaan ole ollut mahdollisimman monen rodun ja ryhmän tuomarioikeudet. Tällä hetkellä minulla on kuitenkin oikeudet lähes koko 1-ryhmään ja noin puoleen 2-ryhmästäja osaan 5.ryhmästä.

Arvostellessani kiinnitän erityisen huomion koiran rakenteeseen ja tasapainoisuuteen. Terve rakenne on kaiken jalostuksen lähtökohta, eikä siitä saa tinkiä. Kun rodunomainen tyyppi ja oikea rakenne kohtaavat, on edellytykset menestykselle myös näyttelyssä.

Tuomaroi seuraavia rotuja

Voittaja 2021

australiankelpie
australian töpöhäntäinen karjakoira
ardennienkarjakoira
kanariandoggi
estrelanvuoristokoira, pitkäkarvainen
estrelanvuoristokoira, lyhytkarvainen
mallorcandoggi
maremmano-abruzzese
* karpaattienkoira
* romanianpaimenkoira
shar pei
slovakiancuvac

Helsinki Winner 2021

bergamonpaimenkoira
bouvier
katalonianpaimenkoira
kroatianpaimenkoira
lancashirenkarjakoira
* pitkäkarvainen pyreneittenpaimenkoira
mallorcanpaimenkoira
schipperke
* lyhytkarvainen pyreneittenpaimenkoira
etelävenäjänkoira