Följ med hundutställningarna

På hundutställningarna har du möjlighet att se hundratals olika raser under samma tak. Vid ringarna kan du beundra dina favoritraser och heja på de bästa hundarna. Här kan du läsa mera om hur det egentligen går till på hundutställningar.

I de flesta ringarna börjar bedömningen antingen klockan 9 eller 10. Först tävlar hundarna i rasringar inom den egna rasen, först hanhundar och sedan tikar. Därefter tävlar rasens bästa hanhund och tik ännu sinsemellan om vilkendera som blir rasens bästa hund.

När rasens bästa har valts i alla raser går vi vidare till grupptävlingar. Hundraser är indelade i tio grupper:

1. Vall-, boskaps- och herdehundar (förutom sennenhundar)

2. Pinscher, schnautzer, molosser och sennenhundar

3. Terriers

4. Taxar

5. Spetsar och hundar av urhundstyp

6. Drivande hundar samt sök- och spårhundar

7. Stående fågelhundar

8. Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

9. Sällskapshundar

10. Vinthundar

Alla tio grupper bedöms en i taget på Arenan. En domare väljer de fyra bästa hundarna från varje grupp. Dessa går vidare för att tävla om vem som blir utställningens vackraste hund, Best in Show.

Utöver rasgrupperna tävlar också veteraner och uppfödare i egna finaltävlingar. 8 år fyllda veteranhundar, som i sina raser har utsetts som rasens bästa veteran, tävlar om titeln Dagens bästa veteran. I uppfödargruppen tävlar en uppfödare med en grupp bestående av fyra hundar av samma ras som fötts upp av uppfödaren i fråga. Till eftermiddagens finaltävlingar skickas från varje ras den grupp som utsetts till rasens bästa uppfödargrupp. I veteran- och uppfödarfinaler är raserna inte indelade i rasgrupper, utan alla raser tävlar sinsemellan.

När alla grupptävlingar har genomförts och placeringarna har avgjorts, samlas alla tio gruppvinnare ännu till arenan. Nu börjar dagens höjdpunkt, där hundarna tävlar om vem som blir korad till dagens bästa hund, Best in Show

Inom loppet av några timmar besöker till och med 800 hundar arenan, då alla rasens bästa hundar, veteraner och hundar i uppfödargrupperna räknas ihop. Grupptävlingar är hundutställningens höjdpunkt och ofta även något av ett spektakel med alla fantastiska hundraser.

Välkommen för att besöka hundutställningarna på Koiramessut!