Messukeskus Helsingfors 16. – 17.12.2023

Finlands största hundevenemang

Royal Canin logo Agria Eläinvakuutus logo

Hundutställningar i huvudroll på Koiramessut i Helsingfors 18–19 december

Den finska hundmässan Koiramessut 18–19 december hämtar dryga 12 900 hundar till Messukeskus, Helsingfors. Två hundutställningar arrangeras på evenemanget. På Koiramessut har besökarna även möjlighet att bekanta sig med olika hundraser och olika aktiviteter med hund samt dessutom julhandla.

Programmet på årets Koiramessut har begränsats i syfte att skapa mera utrymme på evenemanget. De två valputställningarna på mässan har ställts in och inga finaltävlingar för uppfödargrupperna eller premieringar av hjältehundar ses i stora ringen.

Alla stora hallar och gemensamma lokaler i Messukeskus är i bruk på Koiramessut. Coronapasset granskas av alla besökare och användning av ansiktsmask förutsätts av alla deltagare.

- Vi betonar hälsosäkerheten starkt. Vi uppmanar alla som deltar i evenemanget att handla så att de tar sina medmänniskor i beaktande så väl som möjligt, säger Kimmo Mustonen, som är vice ordförande för evenemangets arrangerande kommitté.

Glesare tidtabeller på hundutställningar

Nästan 6 400 hundar deltar i den nordiska Helsinki Winner 2021-utställningen på lördag och ca 6 500 hundar i den internationella Voittaja 2021-utställningen på söndag. Det är möjligt att bekanta sig med 339 olika hundraser vid utställningsringarna.

På lördagen har flest hundar anmälts i raserna whippet, labrador retriever, dalmatiner, golden retriever och shetland sheepdog. De populäraste raserna söndagens utställningen är whippet, labrador retriever, shetland sheepdog, engelsk springer spaniel och golden retriever.

Tidtabellerna på utställningarna har gjorts glesare så att exteriördomaren som bedömer använder mera tid för bedömning av enskild hund. Bedömningstiderna i ringarna har också fördelats över en längre tid.

Utställningens vackraste hund, Best in Show, utses på lördag av exteriördomare Harri Lehkonen och på söndag av exteriördomare Marja Talvitie. Utställningarnas finaltävlingar kan följas på Arenan i Messukeskus där varje åskådare har en egen sittplats. Finaltävlingarna sänds också live på webben. En länk till sändningen finns på webbplatsen för Koiramessut.

Tips för hundköp och skötsel av hund

På Rastorget på Koiramessut finns fler än 40 rasföreningar som presenterar sina hundraser. Vid HauLife-montern får du råd om att skaffa hund och hundens skötsel. Vid montern hålls också presentationer om olika hundraser.

Vid aktivitetsringen på mässan kan du bekanta dig med olika hundsporter, så som AgiDance, nosework, flyball och vallning. Det erbjuds också tips för aktivering av hund. Du kan bekanta dig med mässprogrammet här (på finska).

Kennelklubbens kompishundar och ungdomsverksamhet deltar också på mässan och hittas vid sina respektive avdelningar. På mässan finns också ca 50 varumärken och säljare av hundtillbehör.

Årets tjänstehundar premieras på Koiramessut

Kennelklubben premierar varje år Polisens, Försvarsmaktens, Gränsbevakningsväsendets, Brottspå­följds­myn­dig­he­tens och Tullens Årets tjänstehundar. I år premieras tjänstehundarna för både år 2020 och 2021. Priserna utdelas till hundförarna på lördagen klockan 14 framåt av ordförande för Kennelklubbens prov- och tävlingskommitté Esa Kukkonen och ordförande för Kennelklubbens fullmäktige Eeva Anttinen. Premieringen sänds live på webben.

Du hittar information om Årets tjänstehundar 2020 här och om Årets tjänstehundar 2021 här (på finska).

För mera information

Webbplatsen för Koiramessut
www.koiramessut.fi/sv

Begäran om fotomaterial under evenemanget
viestinta@kennelliitto.fi

Kennelklubbens kommunikationschef
Liisa Suoninen
liisa.suoninen@kennelliitto.fi
tfn 050 320 3897