Junior handler tuomariesittelyt

Tutustu junior handler tuomareihin.

Lauantai 7.12. SM -osakilpailun tuomari:

SUZY ROFFEY, UK

Perheelläni on ollut irlanninsettereitä siitä lähtien, kun itse olin 18 kuukauden ikäinen. Olen aina rakastanut koiria yli kaiken. Koiraharrastukseni lähti kehittymään toden teolla ollessani 8-vuotias, jolloin hankimme toisen irlanninsetterimme Paddyn.

Menin kenneltytöksi Paddyn kasvattajien Autumnwood-kenneliin, jossa rakkauteni niin punaisia kuin punavalkoisiakin irlanninsettereitä kohtaan kasvoi valtavasti. Olin onnekas saadessani osallistua niin koirien esittämiseen, kasvatustoimintaan, trimmaamiseen ja kouluttamiseen, ja olen siitä äärimmäisen kiitollinen. Näistä ajoista lähtien olen ollut koukussa koiraharrastukseen – enkä ole katunut päivääkään!

Olen myös ollut onnekas saadessani koiriin liittyvän työn. Rakastan työtäni ja olen ylpeä saadessani olla töissä Mars Petcarella, joka vastaa Pedigree-, Whiskas, Royal Canin- ja Iams-miljoonabrändeistä. Olen toiminut Marsilla useissa eri tehtävissä ja tällä hetkellä olen Royal Caninin kansallinen myyntipäällikkö. Olen vastuussa suhteistamme kasvattajiin ja muihin yhteistyökumppaneihin.

Olen alusta asti ollut innokas junior handler -harrastaja ja sijoituin Englannin junior handler -mestaruuskisoissa toiseksi vuonna 1988. Seuraavana vuonna voitin kyseisen kilpailuin ja lisäksi sijoituin Cruftsin kansainvälisessä junior handler -finaalissa kolmanneksi. Minulla on ollut ilo ja kunnia saada toimia junior handler -mestaruuskilpailujen tuomarina niin Englannissa kuin Irlannissakin.

Harrastukseni on antanut minulle valtavasti upeita mahdollisuuksia ja sen kautta olen saanut matkustella, saanut uusia ystäviä, päässyt esittämään eri rotuja ympäri maailma ja ollut töissä kenneleissä Portugalissa ja Havaijilla. Olen myös pitänyt junior handler -workshopin Portugalissa ja nautin siitä valtavasti.

Tällä hetkellä esitän näyttelyissä irlanninsettereitä, englanninsettereitä ja tiibetinterrierejä. Monet esittämistäni koirista ovat myös tulleet valioiksi. Olen myös ulkomuototuomari, ja minulla on punaisten ja punavalkoisten irlanninsetterien sekä tiibetinterrierien arvosteluoikeudet. Lisäksi olen Englannin irlanninsetteriyhdistyksen toimikunnan jäsen.  

Voinee sanoa, että koirat ovat elämäni – enkä haluaisi asian olevan toisin!

Odotan innolla arvostelutehtävääni junior handler -kilpailun tuomarina Helsingin voittajanäyttelyissä.

Lauantai 7.12. Best of the Best -kilpailun tuomari:

SAANA JANSSON, FI

Aloitin koiraharrastuksen 12-vuotiaana, kun perheeseemme muutti keskikokoinen villakoira Venla. Venlan kanssa tutustuimme moniin eri harrastuslajeihin ja -kavereihin koiraleireillä. Näiden kautta löysin tieni myös junior handler -kilpailuihin. Ehdin kilpailla lajissa muutaman vuoden, kunnes ikä tuli vastaan. Kisasin junior handlerissa lähinnä lainakoirilla, joten sain alusta asti kokemusta lukemattomista eri roduista.

Oman iän tultua vastaan, ovat koirani esiintyneet junior handler -kehissä monien eri nuorten kanssa. Minä puolestani olen päässyt jatkamaan koirien esittämistä rotukehissä, lähinnä puudelikehissä, sillä kasvatan keskikokoisia villakoiria pieni muotoisesti kennelnimellä Finlana’s.

Koiranäyttelyiden lisäksi olen harrastanut myös monia muita lajeja. Koirien kouluttaminen ja uusien metodien kokeileminen on minulle mieleistä puuhaa ja olen iloinen, että myös junior handlerin harjoittelussa keskitytään entistä enemmän koiran kouluttamiseen ja toimivaan yhteistyöhön.  

Junior handler -harrastus antoi minulle aikoinaan paljon elämän kannalta merkittäviä taitoja sekä elinikäisiä ystäviä. Siksi on ollut ilo kuulua jo vuosien ajan Kennelliiton nuorisotoimikuntaan, jonka kautta olen päässyt kehittämään lajia ja olemaan mukana luomassa vastaavia hienoja kokemuksia myös uusille nuorille.

On kunnia päästä arvostelemaan Best of the Best -kilpailu ja odotan tehtävää innolla!

Sunnuntai 8.12. SM -finaalin tuomari:


NAN SALMINEN, FI

Olen 45-vuotias toisen polven koiraharrastaja Turusta. Synnyin perheeseen, jossa vanhempani Marja ja Kari Salminen jo kasvattivat koiria Porrigito kennelnimellään. Syntymäni aikoihin isäni oli ulkomuototuomari, äidistäni tuli sellainen myöhemmin meidän lasten kasvettua isommiksi. Minulla on pikkusisko ja -veli, jotka eivät ole mukana koiraharrastuksessa enää. Veli kilpaili kyllä junior handlerissa hänkin muutaman vuoden ajan aikanaan, mutta sen jälkeen harrastus ei jatkunut.

Nykyään olen itsekin koirankasvattaja kennelnimellä Nanstop kohta 25 vuoden ajan. Paitsi rakkaus koiraharrastukseen myös rotuvalinta periytyi vanhemmilta, eli rotuni ovat norwichin- ja norfolkinterrierit. Kotona minulla on aina ollut vain 2-4 koiraa, jotka elävät ihan tavallista seurakoiran elämää ja perinteistä kenneliä minulla tulee tuskin koskaan olemaan. Yhteistyön avulla pennunostajien ja sijoituskotien avulla pienimuotoinen kasvatustyöni on kantanut kuitenkin ihan merkittävääkin hedelmää, joista tietenkin merkittävin oli Vuoden Koira 2010 Ch Nanstop Polkagris.

Sielu ja sydän ovat nykypäivänä ensisijaisesti koirankasvatuksessa, mutta ihan pienestä lapsesta asti on yhteys koiraan ja sitä kautta sen esittäminen kehissä mahdollisimman loistokkaasti ollut siinä rinnalla ihan yhdenvertaisesti. Lapsena ja nuorena tietenkin esitettävät koirat olivat vanhempieni. Paitsi rotukehissä, kilpailin myös ensin Lapsi ja Koira -kilpailuissa ja sitten Junior Handlerissa heti kun ikä riitti. Taisi yksi kisa tullut käytyä hiukan alaikäisenäkin. Oppi koirien esittämiseen tuli isältäni enimmäkseen, joka toimi nuorena aikuisena handlerina niin kotimaassa, kuin Italiassa. Kilpailin norwichinterrierin kanssa suurimmaksi osaksi, vähän vanhempana kisasin myös dobermannin kanssa. Junior Handler on lajina kasvanut kilpailuvuosistani, mutta hyvä oli esittäjien taso jo silloinkin. Monet sen ajan junnut ovat nykyään kasvattajia. Olin kohtuullisen menestynyt junior handler. Voitin SM-mestaruuden 1988, ja sijoituin finaalissa kaksi kertaa.

Sittemmin trimmattavien rotujen harrastajana on turkin taidokas valmistelu näyttelyihin tullut myös tärkeäksi osaksi tätä kaikkea, kuin myös koiran fyysisen kunnon ylläpito sopivana. Myös nämä kaikki ovat hyvän handlerin tehtäviä kokonaisuudessa, joka tähtää koiran mahdollisimman hyvään menestykseen muiden joukossa. Näitä ei tietenkään pysty tai ole tarkoituskaan Junior Handler -kilpailussa arvioida. Siellä minulle ainakin on tärkeää miten koiran henkinen mielentila on saatu luotua kohdalleen; miten sen oma säteily ja persoonallisuus näkyy kehässä, ja sen miten ilo ja yhteys esittäjän kanssa tulee ilmi. Jos puhutaan näyttelyistä yleensä, niin hyvin harvasta koirasta tulee suuri voittaja, mikäli se ei sädehdi omaa persoonaansa kehässä hiukan ekstraa, ja tämän esilletuominen on handlerin tärkein tehtävä.

On suuri kunnia saada arvostella SM-finaali joulukuussa! Odotan päivää innolla ja hiukan minuakin jännittää, koska tiedän teidän kaikkien osallistujien olevan hyvin taitavia. Joulukuussa tapaamme!