Koiramessuilla on jokaiselle koiranystävälle jotakin – tutustu ohjelmaan

Suomen suurin koiratapahtuma, Koiramessut, tuo jälleen 7.-8. joulukuuta koirat ja koiraharrastamisen monimuotoisuuden esille Messukeskukseen, Helsinkiin. Messuoppaasta löydät kootusti vinkit koiraa harkitsevalle, lapsille ja nuorille, koiran hyvinvoinnista ja harrastuksista kiinnostuneelle, hyötykoirista innostuneelle ja shoppailijalle.

Luvassa on kivaa ohjelmaa koko perheelle: erilaisten koiraharrastuslajien esittelyjä, temppunäytöksiä, tietoa koiranhoidosta ja koiran hankinnasta, sekä siitä, miten eri tavoin koirat ovat avuksi ja hyödyksi ihmisille. Koiramessujen tarkempi ohjelma on nyt julkaistu.

Tutustu ihmisen apuna työskenteleviin hyötykoiriin

Millä tavoin koira voi auttaa ihmistä? Millaista vapaaehtoistoimintaa koiran kanssa voi harrastaa? Vastaukset muiden muassa näihin kysymyksiin löytyvät Koiramessuilta, sillä ohjelmassa on tänä vuonna poikkeuksellisen hienoja tilaisuuksia tutustua koiran ja ihmisen yhteistyön mahdollisuuksiin. Hyötykoiraluentoja voit kuunnella molempina messupäivinä Auditoriossa 201. Lisäksi voit tutustua hyötykoiriin ja näiden ohjaajiin hallin 6 hyötykoira-alueella. Lavan lyhyitä tietoiskuja ovat pitämässä myös poliisi-, tulli-, raja-, vankila- ja sotakoirien edustajat.

Tutustu monipuolisesti koiraharrastuslajeihin

Koiramessuilla ovat esillä sekä tutut että vähän vieraammat koiraharrastuslajit. Vauhdikkaita esityksiä ja hauskoja harrastuslajeja voi molempina päivinä seurata 1 hallin Areenalla ja hallin kuusi Tapahtumakehällä.
Lauantaina Areenalla nähdään noutajat työssään sekä pelastuskoiranäytös, sunnuntaina Areenalla voi seurata koirantanssikilpailuja. Kilpasuoritukset ovat mielenkiintoista katsottavaa koko perheelle, sillä esitykset ovat täynnä näyttäviä temppuja ja sulavia liikkeitä musiikin tahtiin.

Milliasta on Agidance? Voit seurata tämän lajin esityksiä lauantaina Areenalla ja molempina päivinä Tapahtumakehällä. AgiDancessa korostuu vauhti, hauskanpito, esteiden kuten putkien ja hyppyjen yhdistäminen näyttäviin liikkeisiin sekä musiikkiin.

Temppukoulu, flyball- ja pallopaimennusnäytökset molempina messupäivinä

Tapahtumakehällä saat monenlaisia aktivointivinkkejä molempina päivinä. Temppukoulu-esityksessä näytetään, miten temput opetetaan koiralle. 

Flyballissa koirat muodostavat  joukkueen, ja juoksuviestin tavoin ne esteitä ylittäen vuorollaan noutavat pallon pallokoneesta. Näytöksiä voit seurata Tapahtumakehällä molempina messupäivinä.

Tule myös seuraamaan pallopaimennusesityksiä. Pallopaimennusta voit seurata lauantaina Areenalla ja sunnuntaina Tapahtumakehällä.

Hauska harrastus haistelemalla

Tapahtumakehällä voit molempina messupäivinä tutustua myös Noseworkiin. Nose Work -lajiesityksessä koirat etsivät yksi kerrallaan tiettyä hajua sisätilasta, ajoneuvon ulkopinnalta, laatikoista kuin myös ulkotiloista ja ilmaisevat ohjaajalleen kätkön sijainnin.

Toko ja Rally-toko -näytöksiä tapahtumakehällä

Toko, eli tottelevaisuuskoulutus on hyvä pohja kaikkeen tekemiseen koiran kanssa. Mutta mitä siitä saadaankaan, kun siihen lisätään Twist? Tapahtumakehällä nähdään molempina päivinä Toko with a twist-esitys. Lisäksi pääset seuraamaan rally-toko -näytöksiä, joissa yhdistyvät koiratanssi, toko ja agility.

Koirataituri-kilpailussa tehdään yksittäisiä tehtäviä eri lajeista eli tokosta, rally-tokosta ja agilitystä. Kilpailun esittelyä on molempina messupäivinä. Ohjaaja saa valita tehtävistä itse, mitä hän tekee koiransa kanssa. Kilpailussa pyritään keräämään mahdollisimman paljon pisteitä eri tehtävissä, joten suoritukset ovat vauhdikkaita.

Areenalla palkitaan vuoden virkakoirat ja Sankarikoirat

Koiramessujen perinteisiin kuuluvat myös ihmishenkiä pelastaneiden Sankarikoirien sekä vuoden virkakoirien palkitsemiset. Vuoden virkakoirat palkitaan Areenalla lauantaina ja sunnuntaina kuullaan Sankarikoirien koskettavat tarinat.

Hauskaa tekemistä lapsille ja nuorille

Koko perheen tapahtumassa on ohjelmaa myös perheen pienimmille. Molempina messupäivinä järjestetään eteläisen sisäänkäynnin aulassa on jo perinteeksi muodostunut lelukoirakilpailu, jossa lapsi pääsee kokeilemaan suosikkilelunsa esittämistä kuin koiranäyttelyssä konsanaan. Lisäksi Messukeskuksen leikkipaikka on avoinna kumpanakin messupäivänä aamuyhdeksästä noin iltakahdeksaan asti.

Hallista 6 löydät myös Kennelliiton kaveri- ja lukukoirat, joiden rapsuttelu ilahduttaa varmasti sekä pienempiä että isompia kävijöitä. Kennelliiton nuorten osastolla esitellään Kennelliiton nuorten toimintaa ja monipuolisia harrastuksia.

Kennelliiton Rally-tokonuoret on nuorille rally-tokon harrastajille tarkoitettu Rally-tokon valmennusryhmä. Lauantaina Rally-tokonuoret näyttävät Tapahtumakehällä erilaisia rally-tokon perusharjoituksia sekä pieniä ratasuorituksia.

Sunnuntaina vuorossa ovat Kennelliiton Tokonuoret, nuorille tokoharrastajille tarkoitettu tokon valmennusryhmä. Tokonuoret näyttävät koiriensa kanssa, miten tokoa eli tottelevaisuuskoulutusta voi harjoitella ja millaisia erilaisia tehtäviä koirat tokossa tekevät.

Nuoret koiranesittäjät kilpailevat junior handler -kilpailuissa molempina päivinä. Sunnuntai-iltapäivällä kisataan SM-finaali, jossa parhaiten sijoittuneet edustavat vuonna 2020 Suomea maailmalla.

Löydä oma rotusi Koiramessuilta

Koiramessut on oikea paikka kaikille, jotka potevat koirakuumetta. Hallista kuusi Hau life -osastolta voit tulla kysymään vinkit koiran hankintaan, hoitoon ja aktivoimiseen. Asiantuntijoiden kanssa on mahdollista miettiä rodun valintaa ja valintaan vaikuttavia tekijöitä. Hau life -lavalla kuullaan  koirarotuesittelyjä ja viereiseltä Rotutorilta löydät yhdistysten asiantuntijat, jotka kertovat mielellään omista roduistaan.

Tutustu Koiramessujen ohjelmaan

Tutustu ihmisen apuna työskenteleviin hyötykoiriin

Ohjelmaa lapsille ja nuorille

Rotutorilla tutustut koirarotuihin

Tule kysymään koira-asioista Hau life -osastolta

Sähköinen messuopas

Kuvat: Jukka Pätynen