Hyötykoirat kiinnostivat lauantaina Koiramessuilla

Koiramessuilla Messukeskuksessa nähtiin tänään edustava joukko hyötykoiria. Poliisin, Tullin, Rajavartiolaitoksen, Rikosseuraamuslaitoksen ja Puolustusvoimien valitsemat Vuoden virkakoirat palkittiin juhlavasti Koiramessujen Areenalla.

Vuoden virkakoirien palkitsemisessa nähtiin tänä vuonna poliisikoira Viksu, tullikoira Aino, rajakoira Cena, vankilakoira Tuisku ja sotakoira Lex. Kennelliiton puolesta Vudoen virkakoirat palkitsivat hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen ja hallituksen jäsen, koe- ja kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Tapio Toivola.

Palkitsemistilaisuuden jälkeen Aino, Viksu ja Tuisku vierailivat hyötykoiraosastolla tapaamassa yleisöä. Suositulla osastolla riitti väkeä pitkin päivää tutustumassa tarkemmin virkakoiriin ja henkilökohtaisiin hyötykoiriin. Vastapäisellä osastolla pääsi myös rapsuttelemaan Kennelliiton kaverikoiria.

Tänä vuonna Koiramessuilla on voinut perehtyä syvemmin koiran ja ihmisen yhteistyön mahdollisuuksiin Messukeskuksen Auditoriossa pidettävillä luennoilla. Puheenvuoroissa omien alojensa yhdistysten asiantuntijat kertovat henkilökohtaisista hyötykoirista kuten opas-, avustaja-, kuulo- ja hypokoirista sekä koira-avusteisesta toiminnasta. Huomenna jatkuvien hyötykoiraluentojen ohjelma löytyy täältä.  

Lisää tietoa Vuoden virkakoirista löytyy täältä.

Koiramessut ovat avoinna molempina messupäivinä kello 7–20. Liput voi ostaa joko Messukeskuksesta tai ennakkoon Messukeskuksen verkkokaupasta

Vuoden poliisikoira 2019 on belgianpaimenkoira malinois Suhteellisen Viktor ”Viksu”. Se työskentelee ohjaajansa, vanhemman konstaapeli Toni Tarkiaisen kanssa Mikkelin poliisilaitoksella.

Vuoden tullikoira 2019 on kultainennoutaja Fenni ”Aino”. Suomen Tullin ensimmäinen ruokakoira Aino aloitti työnsä kesäkuussa 2018 Suomen itärajalla Nuijamaan tulliasemalla. Ainoa kävi onnittelemassa myös maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Vuoden rajakoira 2019 on saksanpaimenkoira Stoneman’s Garnet ”Cena”. Se työskentelee ohjaajansa vanhemman merivartija Rasmus Vikströmin kanssa Länsi-Suomen merivartiostossa Vallgrundin merivartioasemalla.

Vuoden vankilakoira 2019 on labradorinnoutaja Vesipedon Iso-Malla ”Tuisku”, joka työskentelee ohjaajansa, vanginvartija Vesa Laakson kanssa Turun vankilassa.

Vuoden sotakoira 2019 on kultainennoutaja Njord ”Lex”, jonka ohjaaja on ylikersantti Jan Ekholm Upinniemen rannikkoprikaatista.

Kuvat Jukka Pätynen